WhatsApp

Klima Nedir?

Bize
Soru Sorun
Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.
İLETİŞİM

Klima Nedir?

17 Mayıs 2020, 14:30
Klima Nedir?

Klima Nedir?

Klimalar insanların daha rahat ve verimli yaşaması amacıyla kapalı ortamların havasını soğutan, nemini alan, isteğe bağlı olarak ısıtan toz ve partikülleri filtre eden cihazlardır. Klimalar, konutlardan araçlara, işyerlerinden eğitim mekanlarına kadar tüm alanlarda kullanılmaktadırlar.

Klima artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç duyulan bir cihaz olmuştur. Bunu oluşturan ana etken gelişen teknoloji ile bütünleşen klimalardan daha az enerji ile daha fazla verim alınmasıdır. Hızla gelişen klima teknolojisini yakından takip edemediğimiz için ısıtma ve soğutma ihtiyacımızın karşılanmasında klimaların maliyetlerinin ve harcamalarının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun aksine teknolojideki gelişmelerle bütünleşen klimalar oldukça ekonomik ve sessiz hale geldi. Elektrik harcamaları ve bakım maliyetleri azaldı. Yeni üretilen klimalarda az enerji harcanarak çok kaliteli hava elde edilmektedir. Klimalar ısıtma ve soğutma özelliklerinin yanında teneffüs ettiğimiz havayı kötü koku ve partiküllerden arındırarak temizlemektedirler.

Klimalarda uygulanan elektrostatik ve karbon filtreleme yöntemlerine antifungus kaplama özelliği de eklenerek sterilizasyon artırılıp hava kalitesi yükseltilmiştir. Uzaktan kumanda sistemine kazandırılan I FEEL (hissediyorum) özelliği sayesinde klimanız ortamın ısı derecesini sizin ısı ihtiyacınıza göre en yakın değerlerde dengeleyebilmektedir. Egzost özelliği ile ortamdaki sigara dumanı gibi kötü ve zararlı kokuları tamamen yok edebilmekte, isteğe bağlı olarak taze hava alabilmektedirler. Klimalardaki ionizer özelliği sayesinde astım rahatsızlığı gibi nefes alma güçlüğü çekenler artık daha rahat nefes alabilmektedirler.

Sağlık koşullarına uygun ideal ısıtma ve soğutma sağlayan klimalar, inverter özelliği ile -20 0C' dahi çok verimli ısıtma yapmaktadırlar. Klimalar ayrıca havadaki fazla nemi alarak ideal konfor şartlarını oluştururlar. Otomatik sıcaklık kontrolü ile ortamın sıcaklığını ölçerek arzu edilen derece elde edilene kadar çalışmayı sürdürüp dış hava şartlarına rağmen iç ortamdaki sıcaklığı sabit tutarlar.

Klimalar, otomatik ve mekanik hava yönlendirme kanatçıkları sayesinde havayı sağa sola, aşağı yukarı homojen bir biçimde dağıtırlar. Böylece klimadan kaynaklanan rahatsızlıklar da önlenmiş olur. FUZZY konumunda mikroişlemci kontrolü ile kullanıcı alışkanlıklarını belirleyerek sıcaklık ayarı ve fan hızı seçimini hafızadan yapabilmektedir. Klimalardaki antibakteriyel filtreler kullanıcı tarafından hiçbir zorluk çekilmeden sökülüp yıkanabilir şekilde yeniden tasarlanmıştır. SLEEP (uyku) konumunda uyku için ideal konfor şartları oluşturularak ortam ısısı 7 saate kadar kontrollü olarak azaltılıp artırılmaktadır. Ortamın sıcaklık değerini klimanın kumandasından öğrenebilmekteyiz.

Bu gelişmelerden en faydalı şekilde istifade edebilmek için mutlaka teknik destek alınmalıdır.

Klima´nın Tarihçesi

Klima cihazının tarihi insanlık kadar eskidir. İlk insanlar vücut ısılarını koruyabilmek ve kişisel konfor sağlamak için hayvan derilerini kullanıyorlardı. Daha sonraları Mısırlı egemen sınıf, palmiye dallarıyla kendisini serinleten esirleri kullandı. Romalılar ise meşhur hamamlarında ventilasyon ve ısıtma sistemleri kullandılar. Orta çağlarda Leonardo Da Vinci, yakın bir arkadaşının evinin odalarını havalandırmak için su gücü ile çalışan bir fan yaptı.

Havalandırma ve merkezi ısıtma sistemleri 19. yüzyılda hızla gelişti. Fanlar, buhar kazanları, radyatörler icat edildi ve kullanılmaya başlandı. 1844 yılında U.S. Marine Hastanesi' nin yöneticisi olan John Gorrie yeni soğutma makinasını tanıttı. Bu, dünyadaki ilk ticari soğutma ve havalandırma makinasıydı.

Klima, ilk büyük kullanım alanını 1920' li yılların başında tiyatrolarda buldu.

1925' te New York' taki ünlü Rivoli Tiyatrosu kapısına " Her zaman 20 derecedir" ilanını asmıştı. Ardından mağazalar, uçaklar ve otomobillere klima yerleştirildi.

1930 yılında Du Pont şirketinden Thomas Midgley, Freon soğutucuyu geliştirdi. Hızla devam eden teknik gelişmeler sonucunda 1950' li yıllardan itibaren split tip klima cihazları kullanılmaya başlandı.

İklimlendirme, havayı ısıtan, soğutan, temizleyen ve nemini kontrol eden bir süreçtir. Günümüzde insanlar, daha rahat ve verimli yaşayabilmek için klima cihazını tercih etmektedir. Bir kaç yıl öncesine kadar klima lüks olarak kabul edilmekteydi. İnsanlar evlerinde veya işyerlerinde sıcaktan bunalsalar dahi klimaya pek rağbet etmiyorlardı. Ancak aradan geçen birkaç yılda çok değişiklik oldu. Artık klima bulunmayan işyerlerinde kimse çalışmak istememektedir. Önce işyerlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlayan klimalar, son dönemlerde evlerin de vazgeçilmez konfor cihazı olmuştur.

Son teknoloji ile geliştirilen klimalara ısıtma özelliğinin de eklenmesi klimayı sadece yazın serinlemek için kullanılan bir cihaz olmaktan çıkarıp, kışın da ısınmak için tercih edilen cihaz yapmıştır.

Klima kullanım alışkanlığı ülkemizde yeni gelişmeye başlamıştır. Pazardaki ürün ve fiyat çeşitliliği karşısında tüketicilerimiz karar verme sürecinde oldukça karamsarlık yaşamaktadırlar.

Bir konfor aracı olarak satın alınan klimaların, Türkiye' nin iklim koşullarına ve klimatize edilmek istenen mekana uygun seçilmemiş olması, yeterli servis desteğinin sağlanamaması, doğru montaj uygulamalarının yapılmaması gibi nedenlerle maalesef tüketicimiz mağdur olmaktadır.

Ekonomik ömrü ülkemiz koşullarında yaklaşık 10 yıl olan klima cihazlarının seçiminde, ilk satın alma maliyetinin yanında işletme sürecinde oluşabilecek maliyetler ile enerji maliyeti de dikkate alınmalıdır. Klima cihazı satın alınmadan önce bu kriterler dikkate alınarak küçük bir araştırma yapılmalıdır.

Kamalı Mühendislik | Kamalı Klima

  • 05433029502

  • 02165232318

  • info@kamaliklima.com

  • Mehmet Şevki Paşa Caddesi, No:18/B Bostancı-Kadıköy/İSTANBUL

  • Hafta İçi: 09:00 - 19:30 Arası.
    Cumartesi: 09:00 - 18:00 Arası.
    Pazar: Kapalı